Wat is een defibrillator

Als iemand een hartstilstand krijgt kan hij met behulp van een defibrillator gereanimeerd worden. Maar wat is een defibrilator? Een defibrillator is een apparaat dat mensen met een hartstilstand een schok geeft. Daardoor gaat het hart meestal weer normaal kloppen. De kans op een succesvolle reanimatie met een defibrillator is het grootst als de schok binnen zes minuten na de hartstilstand wordt gegeven. Om tijdig hulp te kunnen bieden wordt er op steeds meer plekken een AED apparaat opgehangen. In combinatie met een netwerk van burgerhulpverleners die met een AED apparaat kunnen omgaan, heeft dat al tot vele succesvolle reanimaties geleid.

Cursus ‘Wat is een defibrillator’

Het bedienen van een defibrillator is niet moeilijk, maar het helpt enorm als je al een cursus ‘Wat is een defibrillator’ hebt gevolgd. Er zijn losse cursussen voor het gebruik van de AED, maar de vraag ‘Wat is een defibrillator’ is ook onderdeel van een EHBO-cursus en van BHV cursussen. Na zo’n cursus raak je minder snel van je stuk door de heftige gebeurtenissen tijdens het hulpverlenen. Een cursus is sowieso een goed idee, want op deze cruciale momenten mag je geen tijd verliezen. Daarom is het belangrijk dat de hulpverlener weet hoe een AED apparaat werkt.

Waar vind je een AED?

Als je de vraag ‘Wat is een defibrillator’ kunt beantwoorden ben je al goed voorbereid om iemand te reanimeren. Maar je moet ook weten waar je in de buurt een defibrillator kunt vinden. Want na het bellen van 112 duurt het meestal nog wel geruime tijd voordat een ambulance ter plaatse is. Dan is het te laat om het slachtoffer nog te reanimeren. Gelukkig hangen er tegenwoordig op de meeste openbare plekken wel AED’s en ook het aantal particulieren dat een AED bij zijn woning ophangt neemt toe.