Wat houdt HDMI in?

ru-connected-logo

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Met behulp van kabels, dus ook met een HDMI 2.0a kabel kun je een verbinding maken tussen een audio- of videoapparaat aan de ene kant en een beeldscherm aan de andere kant. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het koppelen van een home cinema set aan de televisie. Door deze koppeling kun je, maar dat is slechts één voorbeeld, het geluidssignaal dat je televisie uitzendt, door de luidsprekers van je home cinema set naar buiten laten schallen. Dat levert natuurlijk een veel duidelijker en helderder geluid op in je kamer.

Verschillende types van HDMI
Sinds de introductie van HDMI in 2003 zijn er al veel nieuwe versies op de markt gebracht. Er wordt sowieso nog altijd doorontwikkeld aan het systeem. De eerste versie kreeg de naam 1.0 mee en de daaropvolgende werden 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.4a, 2.0 en 2.0a genoemd. De jongste versie heet HDMI 2.1. Tussen de versies zit natuurlijk een aantal verschillen en er komen steeds meer functies bij. Niet voor iedere nieuwe versie heb je nieuwe kabels nodig, in veel gevallen volstaat een upgrade van het systeem ook om te kunnen genieten van nieuw geïntroduceerde functies.

HDMI 2.0a kabel
In 2013 werd de versie 2.0 van HDMI geïntroduceerd. Deze werd twee jaar later opgevolgd door de versie 2.0a. Wat houdt deze versie nu precies in? Tegenwoordig zijn steeds meer televisies standaard voorzien van HDMI 2.0a, maar wat betekent dit nu precies voor jou? Ten eerste werkt alles nog maar via één kabel, wat natuurlijk uitermate praktisch is.

HDR
De HDMI versie 2.0a en de bijbehorende HDMI 2.0a kabel is ontwikkeld om de zogenaamde High Dynamic Range (HDR) te ondersteunen. De term HDR is afkomstig uit de wereld van de fotografie en wil zeggen dat de beelden een hoger niveau van helderheid bevatten en dat het contrast tussen donkere en lichte beelden duidelijker is en dus beter en scherper waarneembaar voor het menselijk oog. HDR geeft de kijker een hoger contrast met meer kleurtinten en het wit is intenser, terwijl het zwart nog dieper zwart is dan voorheen. Ook tussen de kleuren in zijn meer gradaties te vinden.

Weergave HDR
Tot deze versie van HDMI bestond de mogelijkheid voor HDR weergave nog niet en daarom is deze versie ontwikkeld. Dit betekent voor jou als kijker dat je kunt gaan genieten van een ultieme weergave van 4K Ultra HD beeld.

Hoe wordt deze weergave bewerkstelligd? De nieuwste (veelal duurdere) exemplaren op televisiegebied worden sinds 2015 al uitgerust met HDR. Als je dit nog niet hebt, maar wel graag wilt, welke stappen dien je dan te ondernemen? Het geldt voor zowel televisies als home cinema sets en receivers, maar je hoeft er niet veel voor te doen. De nieuwste televisies worden al voorzien van en speciale HDMI 2.0a uitgang en worden geleverd met een HDMI20a kabel. Je hoeft er in de regel nog niet eens een nieuwe HDMI 2.0a kabel voor aan te schaffen als je geen nieuwe apparatuur aanschaft. Een upgrade is over het algemeen al genoeg om van deze nieuwe weergave te kunnen genieten.