Verschillende soorten vacatures civiele techniek

Wanneer je je bezig houdt, of bezig wil houden met het ontwerpen, plannen en uitvoeren van grote projecten dan kan een baan in de civiele techniek zomaar eens bij je passen. Hieronder kun je meer lezen over wat je allemaal leert bij een opleiding civiele techniek en de verschillende soorten vacatures civiele techniek die je tegen kunt komen wanneer je deze opleiding hebt afgerond.

Opleiding civiele techniek

Wanneer het bouwen van projecten zoals wegen- of waterbouw je interesseren, dan is civiele techniek een interessant keuze. Op zowel mbo, hbo als universiteit kun je deze opleiding volgen. Bij deze opleiding krijg je inzichten op het gebied van infrastructuur, plannen, tekenen en construeren, het bouwen van funderingen etc. Naast technische aspecten van het bouwen leer je ook omgaan met projectmatig werken, van ontwerpen tot berekenen tot het uitvoeren van uiteenlopende projecten, deze opleiding stoomt je klaar voor het echte werk. Onder civieltechnische projecten kun je alles omtrent infrastructuur scharen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan wegen, gebouwen, water, maar ook vliegvelden, spoorwegen e.d. Je leert oplossingen te vinden voor problemen zoals onder andere wateroverlast, filevorming en waterzuivering. Vaak gaat dit hand in hand met het ontwikkelen van een duurzame oplossing. Afhankelijk van jouw persoonlijke interesses kies je vervolgens een baan die bij jou past. De baankeuze loopt uiteen van overkoepelend tot erg gespecialiseerd, lees daarom hieronder meer over mogelijke vacatures die je tegen kan komen als civiel ingenieur.

Vacatures civiele techniek

Wanneer je de opleiding hebt afgerond zijn er baankeuzes in zowel de publieke als de private sector. Daarnaast is er ook de keuze om meer theoretisch, op kantoor, aan de slag te gaan of meer praktisch, als uitvoerder. Als je liever voor de overheid werkt zijn er banen te vinden op verschillende vlakken zoals bijvoorbeeld toezichthouder of projectcoördinator voor de gemeente, het waterschap of Rijkswaterstaat. Wanneer je in de publieke sector werkt, kan het zo zijn dat je je bezig houdt met ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling, hierbij kun je denken aan het plannen van steden, landschap en infrastructuur. Daarnaast kun je ook bij private instanties aan het werk. Voorbeelden van vacatures in de civiele techniek zijn contractmanager, werkvoorbereider, uitvoerder, adviseur, projectleider, sloop medewerker of calculator. Voor al deze banen zijn specificaties mogelijk in de verschillende secties van infrastructuur. Denk hierbij aan wegenbouw, waterwegen, bruggen, tunnels, railstructuur, vliegvelden etc.