Het gezicht van het kantoor

Als secretaresse zit je op de voorste rij. Niet alleen heb je te maken met collega’s van alle sectors en op allerlei niveaus, je bent vaak het gezicht van jouw afdeling of bedrijf en zien of horen klanten en andere bezoekers jou als eerste. Daarom moet een secretaresse altijd goedgehumeurd zijn, veel weten over het bedrijf, kunnen multitasken en flexibel zijn. Als takenpakket kan je rekenen op het ontvangen van klanten, het organiseren van afspraken en de post, het in goede banen leiden van klantenbezoeken en het bijhouden van dossiers en administratie. Om secretaresse volg je eerst een opleiding secretaresse.

 

De opleiding

De opleiding secretaresse duurt meestal 13 maanden. De eerste 9 maanden worden besteed aan het administratief medewerker gedeelte en hier zal je ook een diploma voor ontvangen. Daarna ga je nog 4 maanden door en leer je voor secretaresse. Het eerste gedeelte focust vooral op het kantoor en MS Office, terwijl het secretaresse gedeelte Nederlands en Engels behandeld zowel als notuleren. Daarom wordt van je verwacht dat je de Nederlandse en Engelse taal beheerst op VMBO/MAVO/LBO niveau voordat je aan de opleiding begint.

 

De baan

De baan als secretaresse is geen dag hetzelfde. Daardoor is de baan erg afwisselend en nooit saai. Tijdens de opleiding secretaresse word je hier zo goed mogelijk op voorbereid, maar je zal altijd enige inwerktijd nodig hebben voordat je volledig op jezelf kan werken.

 

De carrière mogelijkheden

Er is altijd behoefte aan secretaresses omdat deze mensen vaak doorstromen naar andere banen en afdelingen. Dit komt doordat je als secretaresse veel vaardigheden opbouwt die je in een boel andere functies kan gebruiken. Denk hierbij aan communicatie-, administratie- en organisatie skills, assertiviteit, klantencontact, discretie en multitasken. Het voordeel van de baan is dat je je goed op de toekomst kan richten omdat je in contact komt met mensen van alle niveaus en afdelingen. Bovendien zal je het bedrijf waarvoor je werkt binnenstebuiten kennen. Een perfecte manier dus om óf als secretaresse verder te groeien, óf intern ergens anders naartoe te gaan.