Waar moet je op letten bij het kopen van een laadpaal?

Een laadpaal is een interessant product als je de eigenaar bent van een elektrisch voertuig of zelfs meerdere elektrische voertuigen. Veel huishoudens hebben inmiddels een elektrische auto, maar het komt steeds vaker voor dat er minimaal twee elektrische voertuigen voor de deur staan en dat ook andere vervoermiddelen, zoals de elektrische fiets en e-scooter, worden aangeschaft. Al die vervoermiddelen moeten natuurlijk ook worden opgeladen en daarom is het ook slim om de juiste laadpaal te kopen. Maar waar moet je dan op letten?

Hoeveel oplaadpunten moet de laadpaal hebben?

Doorgaans hebben laadpalen een oplaadpunt, maar het kan zodat je in jouw situatie meerdere laadpunten nodig hebt. Bijvoorbeeld als zowel je partner als jij in een elektrische auto rijden. Daarom is het slim om daar rekening mee te houden als je een geschikte laadpaal voor op je eigen terrein uitkiest. Steeds meer laadpalen met meerdere laadpunten zijn verkrijgbaar en feitelijk werken ze ook precies hetzelfde als een openbaar oplaadpunt. Je hebt nu alleen wel de mogelijkheid om meerdere EV’s tegelijk aan te sluiten.

Laadpaal vergrendelen en ontgrendelen

Het is belangrijk dat je ook een laadstation kiest dat je kunt vergrendelen en ontgrendelen. Als je de paal niet beveiligt, loop je altijd het risico dat iemand illegaal je laadstation gebruikt. En je wilt natuurlijk niet opdraaien voor de kosten van een ander. Daarom heb je een systeem nodig waarmee de laadpaal is vergrendeld, totdat je ‘m weer ontgrendeld hebt om je auto op te laden. Kies voor laadpalen met bijvoorbeeld een RFID-systeem, zodat je ze met een pasje of een tag kunt ontgrendelen of kies voor een slim laadstation dat je kunt unlocken met behulp van een app. 

Slimme laadpaal kopen

Sowieso is het slim om serieus te kijken naar een slimme laadpaal die in combinatie met een app op je smartphone of tablet te gebruiken is. Met een app krijg je namelijk meer inzicht in de kosten van de ladingen en je kunt ook tijdschema’s instellen. Laat bijvoorbeeld de paal alleen zijn werk doen als je zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je als huishouden verbruikt of schakel ze in op de momenten dat je bijvoorbeeld profiteert van een daltarief. Met een app kun je vaak ook als beheerder meerdere gebruikers aan een laadstation toewijzen en je hebt meer grip over het algehele verbruik. 

Eenfasige- of driefasige laadpaal kopen

De meeste woningen hebben nog een eenfasige aansluiting en je kunt dus ook alleen eenfasige laadpalen aanschaffen en gebruiken. Het is helaas een feit dat het aanbod zeer beperkt is en dat de meest gangbare laadpaal een driefasige aansluiting vereist. Gelukkig is er een oplossing, want je kunt bij de netbeheerder een aanvraag indienen om je eenfasige aansluiting om te zetten naar een driefasige aansluiting. Houd er wel rekening mee dat er op dit moment lange wachtrijen zijn en dat het enkele weken tot zelfs maanden kan duren voordat de aansluiting kan worden aangepast. En vergeet ook niet dat er kosten aan verbonden zijn.