Olijfbomen en winter

Als u uw olijfboom in de winter in een kuip of plantenbak wil laten staan, is het wel verstandig de olijfboom te verplanten in een kuip of bak die ongeveer één derde groter is dan de kuip waar die in geleverd werd. Het is wel raadzaam om de binnenkant van de bak te bekleden met noppenfolie, dit voorkomt namelijk het invriezen van de kluit. De bovenkant van de grond in de kuip of de bak kunt u eventueel afdekken met 5 centimeter boomschors, dit voorkomt ook het invriezen. Een olijfboom in een kuip of plantenbak is kwetsbaarder dan een olijfboom in de volle grond.

In de winter

Het veiligste om te doen is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen kunnen in de volle grond buiten blijven staan en kunnen tot wel 15 graden kortstondige vorst verdragen. Maar na eventuele vorstschade kan er weer nieuwe scheuten ontwikkeld worden. BIj een strenge langdurige vorst onder de -8/-10 graden moet je de kroon en de stam van de olijfboom inpakken. Je moet wel ook af en toe de bescherming verwijderen zodat je de olijfboom kan laten luchten. BIj een natte winter kunt u de kluit van de olijfboom afdekken met bijvoorbeeld een stukje plastic of plank, dat om te voorkomen dat gedurende de winter de kluit te nat wordt. Het is wel belangrijk dat het overtollige water voldoende snel kan worden afgevoerd, dit kunt u eventueel doen door onderin het plantgat een laag grind of hydrokorrels aan te brengen. Bij een olijfboom pot is het ook belangrijk dat er voldoende gaten onderin de pot zitten, zodat het water er voldoende en snel uit kan lopen.

langdurige vorstperiode

Tijdens een natte winter met een langdurige vorstperiode kan een olijfboom een gedeelte of al zijn blad verliezen. Na de winter zou u met een nagel een stukje bast van de twijg wegkrabben. Als het gedeelte hieronder groen is zal de olijfboom op deze twijgen weer nieuwe blad aanmaken. Uw olijfboom kunt u dan in Maart weer bemesten, zodat de boom na zo’n winter weer snel nieuw blad kan aanmaken.