Krijg je je rijbewijs nog terug nadat deze is ingevorderd?

Lex Lawyers

Het halen van een rijbewijs kost mensen vaak heel veel tijd en geld. Als mensen dan eenmaal hun rijbewijs hebben, geeft dit vaak een gevoel van opluchting, vrijheid en gemak. Je kan met een auto overal heen rijden en hoeft bijvoorbeeld niet meer met het OV. Een rijbewijs ingevorderd alcohol, of een het kwijtraken van je rijbewijs door te snel te rijden is dus niet iets wat veel mensen op hun bucketlist hebben staan. Toch zijn er elk jaar weer tientallen mensen waarvan het rijbewijs ingenomen wordt. Krijgen deze mensen hun rijbewijs ooit nog terug en hoe werkt dit precies?

Voorkomen is beter dan genezen

Tuurlijk is het nooit iemands plan om zijn of haar rijbewijs te laten innemen door de politie. De mensen waarbij het toch gebeurt dachten vaak dat zij niet gesnapt zouden worden, of waren niet goed op de hoogte van de verkeersregels. Het is natuurlijk het beste om je aan de verkeersregels te houden en geen risico te lopen op een ingenomen rijbewijs. Toch is het nog mogelijk om het rijbewijs terug te krijgen nadat deze is ingenomen. Als iemand een goede reden heeft kan deze in sommige gevallen het rijbewijs direct al (tijdelijk) terugkrijgen. Dit is ook afhankelijk van de verkeersovertreding die gepleegd is. 

Rijbewijs terugkrijgen of opnieuw moeten afrijden

Het kan echter ook zo zijn dat het rijbewijs na de invordering ongeldig wordt verklaard. Dit gebeurt in een aantal specifieke situaties, vaak wanneer iemand meerdere overtredingen heeft achter elkaar of binnen vijf jaar. Bij een rijbewijs ingevorderd snelheid is dit bijna nooit het geval, als er echter alcohol en drugs in het spel zijn is de kans groter dat een rijbewijs ongeldig wordt verklaard. Nadat dit gebeurd is, moet iemand opnieuw theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR. Deze examens zijn weer precies hetzelfde als wanneer iemand voor het eerst het rijbewijs probeert te halen. Zorg dus dat dit niet gebeurt!