Wat is WBSO en hoe kun je het aanvragen?
Wanneer je een bedrijf hebt dan kun je te maken krijgen met WBSO. Je hebt er misschien ooit over gehoord, of nog nooit. Om meer duidelijkheid te krijgen over deze subsidie en hoe je dit kunt aanvragen, krijg je in dit artikel antwoord op je vragen. Lees dus snel verder als jij hier interesse in hebt.
Waar staat WBSO voor en wat kan het voor jou betekenen?
De afkorting staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het is een subsidie waarmee de overheid probeert bedrijven te stimuleren om te innoveren. Heb je een Nederlands bedrijf waaronder je ontwikkelings- of onderzoeksprojecten mee uitvoert? Dan mag je de subsidie aanvragen. Met deze subsidie krijg je geen kant-en-klaar geldbedrag, zoals bij de meeste subsidies. Bij deze subsidie krijg je korting op de loonbelasting die je moet betalen.
Om de WBSO te krijgen dien je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een aanvraag in. Is je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je een S&O-verklaring. Op deze verklaring staat het bedrag dat je als ondernemer in mindering mag brengen op de loonbelasting of eventueel de inkomstenbelasting. Dit bedrag is afgeleid uit de loonsom, de S&O- kosten en de uitgaven.
De projecten waarvoor je de subsidie voor mag aanvragen zijn:
- Voor de ontwikkeling van een product dat technisch nieuw is, of onderdelen ervan nieuw zijn
- Voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek
Voor niet alle innovaties geldt de WBSO. De activiteiten moeten minstens technisch nieuw zijn, moet systematisch georganiseerd zijn om uit te voeren en het onderzoek moet binnen de lidstaten van de EU plaatsvinden. De subsidie geldt niet voor publieke kennisinstellingen, behalve voor de uitvoering van een project voor een bv.
Voor het onderzoek- of ontwikkelingsproject moet er minstens 500 uur per kalenderjaar besteed zijn aan het onderzoek of project. Door de ondernemer zelf of door medewerkers die je in dienst hebt. Heb je een bedrijf dat valt onder de vennootschapsbelasting, zoals een bv of nv? Dan moet je medewerkers in dienst hebben die werken aan innovatieve projecten.
Een WBSO levert duizenden tot tienduizenden euro’s subsidie op. Dit is een mooie meevaller voor alle kosten die gemoeid zijn met het onderzoek of de ontwikkeling. Het voordeel in 2021 voor een bv is 40% over de eerst gemaakte € 350.000,- bruto kosten en 16% over de resterende kosten. Dit kan oplopen tot wel € 25.000,- subsidie per jaar. Voor bedrijven die jonger zijn dan vijf jaar geldt zelfs voor de eerste schijf 50%. En als zzp’er mag je, wanneer je 500 uur per jaar aan onderzoek of ontwikkeling besteedt, een vastgesteld bedrag per jaar terugvragen.
Hulp bij het aanvragen van WBSO
Het aanvragen van de subsidie is een tijdrovende klus. Iets waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Je kunt je tijd wel beter besteden. Daarom is www.wbsoburo.nl opgericht. Samen met jou stellen de medewerkers van het bedrijf de subsidieaanvraag op. Wanneer de informatie op papier staat dan dient wbsoburo als contactpersoon tussen de RVO en ze dienen voor jou de aanvraag in. Ook is het mogelijk om extra ondersteuning te krijgen voor de juiste registratie van het project.