Aan welke zaken moet je denken bij het afsluiten van een hypotheek?

hypotheek

Een hypotheek afsluiten is een belangrijke stap in het leven. Er komen verschillende zaken bij kijken die je goed moet overwegen. Het gaat immers om een grote financiële verplichting die vaak tientallen jaren duurt. Wat zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten? In deze blog bespreken we ze uitgebreid. Lees snel verder!

Hoeveel kan je lenen?

Het eerste wat je moet doen is berekenen hoeveel je kan lenen. Dit kan je doen met een online hypotheek berekenen tool. Deze tools geven je een indicatie van hoeveel je maandelijks kan aflossen. Houd er rekening mee dat je niet meer dan een derde van je inkomen kan besteden aan woonlasten. Daarnaast moet je ook rekening houden met de bijkomende kosten zoals notariskosten, advieskosten, en eventuele boeterente.

Hypotheeksoorten

Er zijn verschillende hypotheeksoorten die je kan afsluiten. Het meest voorkomende type is de annuïteitenhypotheek. Hierbij betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan hypotheekrente en aflossing. De lineaire hypotheek is een andere veelgebruikte hypotheekvorm. Hierbij los je elke maand een vast bedrag af en betaal je minder hypotheekrente naarmate je meer aflost. Er zijn nog andere hypotheekvormen, zoals de spaarhypotheek, beleggingshypotheek, en de aflossingsvrije hypotheek. Bepaal welke hypotheekvorm het beste bij je past en welke het meest voordelig is op de lange termijn.

Rentevaste periode

De rentevaste periode is de periode waarin je hypotheekrente vast staat. Bij een lange rentevaste periode (bijvoorbeeld 10 jaar) krijg je meer zekerheid over je maandlasten. Bij een korte rentevaste periode (bijvoorbeeld 1 jaar) heb je meer flexibiliteit en kan je profiteren van een lagere rente. Houd er rekening mee dat de rente kan stijgen of dalen gedurende de looptijd van je hypotheek.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met de Nationale Hypotheek Garantie ben je verzekerd van een betaalbare hypotheek en kan je profiteren van een lage rente. De NHG biedt ook zekerheid bij financiële tegenvallers zoals arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, of scheiding. Om in aanmerking te komen voor de NHG mag de hypotheek niet hoger zijn dan €290.000.

Een hypotheek afsluiten is een belangrijke beslissing die goed overwogen moet worden. Bepaal hoeveel je kan lenen en welke hypotheekvorm het beste bij je past. Denk ook goed na over de rentevaste periode en overweeg om Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus neem de tijd om je goed in te lezen en win advies in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Succes!

Hypotheek afsluiten